Header image

PUBLICAŢIE EDITATĂ DE
STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
ISSN 1842-3817

line decor
|
|
|
|
|
|
line decor
 
 
 
 

 
 

CERTEX 07
UN PAS SPRE AFIRMAREA UNITĂŢILOR

Locotenent-colonel Dragoş ANGHELACHE

În perioada 24-28 iunie s-a desfăşurat exerciţiul CERTEX ’07. A fost un exerciţiu de antrenament pe hartă, cu comunicaţii în teren în care au fost angrenate unităţi ale Brigăzilor 2 Vânători de Munte, 8 Artilerie şi 282 Infanterie Mecanizată.

general Frunzeti

Scenariul pentru CERTEX ’07 a fost unul fictiv, pentru întrebuinţarea forţelor în cadrul unor operaţii de tip articol 5, de apărare colectivă a teritoriului NATO. Acţiunea s-a desfăşurat în mediu virtual, pe o insulă fictivă, Atlantis, între trei state, de asemenea fictive: Bacon, Arcadia şi Corona; ultimele două încercând să ocupe prin forţă teritorii baconiene cu importante resurse energetice. Acestea fiind datele, organizatorii s-au străduit să conceapă un exerciţiu cât mai apropiat de o posibilă realitate. De partea cealaltă, în comandamentele brigăzilor şi unităţilor evaluate, activitatea a fost pe măsură: s-a lucrat în echipe, pe ture, în foc continuu.

Chiar dacă a fost un scenariu fictiv şi, în definitiv, doar un exerciţiu, comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizate, general de brigadă Cătălin Tomescu, declara publicaţiei noastre că exerciţiile, de orice natură ar fi, sunt tratate cu cea mai mare seriozitate. "Diferenţa dintre acest exerciţiu şi cele pe care le-am executat până acum sunt comisiile care ne evaluează potrivit procedurilor NATO, care ne monitorizează pe noi şi pe evaluatorii noştri. Deci, activitatea acestor comisii – pe care eu le-aş numi şi de îndrumare, pentru că au fost şi activităţi de acest gen – a fost mult mai evidentă la acest exerciţiu. Pe noi ne-a ajutat deoarece sunt mulţi oameni cu competenţe profesionale de un nivel ridicat, care ne văd şi ei documentele şi munca din altă perspectivă şi ne pot evidenţia unele aspecte care nouă ne-au scăpat, putând astfel să ne perfecţionăm activitatea în viitor". Aceasta ar fi singura diferenţă sesizată de comandantul brigăzii focşenene deoarce, după cum declara, subordonaţii săi tratează cu seriozitate orice activitate, indiferent de amploarea sa, "pentru că nu ne permitem să cheltuim banii contribuabililor fără să ne îndeplinim obiectivele propuse". În plus, mai este şi mândria fiecăruia de a face parte dintr-o mare unitate foarte cunoscută, care se mândreşte cu dotarea tehnică din cea mai modernă ce se poate găsi în Armata Română.

Lucru in statul majorLa ofiţerul de serviciu s-a instalat un panou pe care se treceau incidentele semnalate de conducerea exerciţiului, cărora structurile din conducerea brigăzilor sau a unităţilor subordonate trebuia să le găsească soluţii. Dacă în prima zi, pe panou erau trecute două-trei incidente, în perioada următoare, foile pline de înscrisuri se schimbau de două-trei ori pe zi. Toate acţiunile au fost atent monitorizate de către evaluatori pentru a releva gradul în care unităţile stăpânesc procedurile standard de evaluare. Iar aici, compartimentul privind relaţiile civili-militari are destul de mult de lucru, chiar dacă, la prima vedere – trăgând cu ochiul în cortul de vis-a-vis, unde era compartimentul operaţii – s-ar părea că treaba lâncezeşte. Maiorul Sergiu Bejenaru, şeful compartimentului, declara că "la un exerciţiu asistat de calculator, cum este CERTEX ’07, CIMIC-ul rezolvă toate problemele din aria de operaţii a brigăzii cu privire la civili: coloane de refugiaţi care se deplasează de la statul inamic spre statul în care noi acţionăm – statul Bacon – şi minimalizează interferenţa acţiunilor lor cu cele ale militarilor". Compartimentul domnului maior monitoriza şi gestiona asistenţa umanitară pentru refugiaţi. Dovada că panoul cu incidente este folosit şi de cei doi cimicari de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată sunt problemele pe care conducerea exerciţiului le trimisese spre rezolvare: refuzul unor localnici de a părăsi localităţile în care urmau să se ducă acţiuni de luptă deoarece erau în vârstă (incident "rezolvat" împreună cu Oficiul Naţional de Refugiaţi şi Evacuaţi şi Jandarmeria) sau contracararea unor emisiuni radio care incitau la violenţă şi la revoltă împotriva forţei grupării tactice Granum care acţiona în respectiva arie de operaţii.

Evaluare CIMICUnul dintre incidentele create de către evaluatori a fost "scoaterea din luptă" a comandantului brigăzii, ca urmare a unei răni grave. Comanda a fost preluată de către locţiitor, colonel dr. Nicolae Ciucă. "În mod normal, la o astfel de activitate, locţiitorul comandantului ar trebui să se limiteze numai la ceea ce înseamnă atribuţiile pentru activitatea desfăşurată în punctul de comandă de rezervă. Însă consider că trebuie să depăşim aceste limitări, în sensul că trebuie să fiu în măsură să preiau oricând comanda, iar staff-ul care acţionează în acest punct de comandă să poată prelua toate elementele punctului de comandă de bază când situaţia o impune sau, cum ne aflăm acum, la exerciţiu, atunci când este prevăzut în cadrul incidentelor". Domnul colonel Ciucă face parte din cadrele militare ale brigăzii care au o bogată experienţă în ceea ce priveşte misiunile internaţionale, dar şi pe linie de comandă. A fost comandant de companie, comandantul Batalionului 26 Infanterie supranumit şi "Scorpionii Roşii", ofiţer în statul-major de brigadă iar, la momentul desfăşurării exerciţiului, locţiitor al comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată. A fost un motiv pentru a-l întreba dacă în ultimii 10 ani s-a modificat semnificativ lucrul în statul-major al unei unităţi militare.

Evaluare"Au apărut unele modificări privind principiile acţiunilor militare ca urmare a implementării noilor tehnologii. Probabil că şi de acum înainte tehnologia se va face simţită în ceea ce priveşte procesul de luare a deciziei, activitatea în statele-majore etc. Nu au apărut însă modificări majore în activitatea desfăşurată în cadrul comandamentului, deoarece principiile, legile şi normele luptei armate nu s-au schimbat foarte mult în ultimul deceniu. Fluxul informaţional, în schimb, este mult mai rapid atât de la eşaloanele superioare către noi, cât şi de la noi spre unităţile de manevră. Beneficiem de mijloace de comunicaţii care sunt cât se poate de moderne şi compatibile cu cele ale armatelor din ţările membre NATO. Deci, ca să concluzionez, tehnologia este cea care s-a schimbat foarte mult, nu modalitatea în sine de a realiza actul decizional".

Unităţile evaluate au avut detaşamente trimise în teatrele de operaţii din Balcani sau Orientul Mijlociu şi sunt dotate cu cea mai nouă tehnică militară de care dispune armata română la ora actuală. De altfel, chiar dacă a fost un exerciţiu asistat de calculator, au fost scoşi în teren peste 1.700 de oameni şi peste 300 de maşini, tehnică de luptă şi autospeciale.

    

 

Pariu pe munca în echipă
(interviu cu şeful DIRP,
col.dr. Ion PETRESCU)

Parteneri de nădejde pe câmpul de luptă

Dimineţile fierbinţi ale cercetaşilor

Compania SHIRBRIG a trecut testul Mălina

Reputaţia trupelor româneşti

A fi ETT în Afganistan

Am fost student la West Point

Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" - 160 de ani

Cercul Militar
din Cetatea Băniei

Regina Maria
şi Regimentul 4 Roşiori

Importanţa fatwa-lelor în lumea arabă

Cercetare militară românească


 
  Webdesign LTC Dragos Anghelache