Header image

PUBLICAŢIE EDITATĂ DE
STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
ISSN 1842-3817

line decor
|
|
|
|
|
|
line decor
 
 
 
 

 
 
A luat fiinţă Divizia 1 Infanterie "Dacica"
Maior Luigi-Mihail COJOCARU

Marţi, 24 iunie, în cazarma comandamentului fostului Corp 1 Armată Teritorial "General Ioan Culcer", a avut loc ceremonialul oficial prin care a fost înfiinţată o nouă structură, cu denumirea de Divizia 1 Infanterie "Dacica".

Alocuţiunea comandantului Diviziei 1 Infanterie "Dacica"
Click pe imagine pentru galeria foto

La eveniment au participat o delegaţie condusă de ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, generali şi ofiţeri superiori de la eşaloane superioare, ataşaţi militari din statele aliate, cadre şi personal civil din compunerea respectivei structuri.

Delegaţia ministrului Apărării a fost întâmpinată de către comandantul diviziei, generalul-maior Nicolae Dohotariu. O gardă a Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" a prezentat onorul. După intonarea Imnului de Stat al României, au fost rostite alocuţiuni de către comandantul Diviziei 1 Infanterie "Dacica", generalul –maior Nicolae Dohotariu şi ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu.

 

De la "teritorial" la "dislocabil"

Procesul de transformare a fostei structuri în cea a Diviziei 1 Infanterie "Dacica" nu a fost simplu şi nu s-a efectuat doar printr-o diminuare a efectivelor. El a vizat înfiinţarea unei structuri capabilă să răspundă provocărilor din mediul de securitate actual.

 "Înfiinţarea Diviziei ! Infanterie "Dacica", prin transformarea Corpului 1 Armată Teritorial, reprezintă concretizarea concepţiei de restructurare a Forţelor Terestre, parte a Strategiei de Transformare a Armatei României ce s-a elaborat în acord cu cerinţele naţionale şi responsabilităţile ce ne revin ca membru al Alianţei Nord-Atlantice. – a precizat în alocuţiunea sa, generalul-maior Nicolae Dohotariu, adăugând: "Acest lucru marchează în faptschimbarea produsă în plan conceptual, de la «teritorial» la «dislocabil». La încheierea procesului de operaţionalizare, această mare unitate va dispune de o structură de forţe modernă şi dislocabilă, dimensionată adecvat, bine instruită şi dotată, cu un sistem logistic eficient, gata pentru a îndeplini întregul spectru de misiuni rezultate din angajamentele asumate de România în cadrul apărării colective a Alianţei, Uniunii Europene, dar şi al cerinţelor naţionale. Până la acestă dată, două brigăzi din compunerea diviziei au parcurs deja procesul de afirmare şi certificare, iar unităţile lor au devenit o prezenţă obişnuită în Afganistan, Irak sau alte teatre de operaţii."

La rândul său, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu a subliniat:
"Sunt convins că experienţa acumulată de efectivele diviziei în teatrele de operaţii şi în structurile de comandă NATO, lecţiile învăţate, numeroasele exerciţii şi aplicaţii sunt premise care conduc spre succes. Divizia 1 Infanterie "Dacica"trebuie să-şi potenţeze eforturile pentru a obţine, în continuare rezultate foarte bune în gama întreagă de misiuni NATO sau UE, de la acţiuni de luptă, la misiuni de menţinere a păcii, stabilizare şi reconstrucţie. Imperativul major al comandamentului Diviziei 1 Infanterie «Dacica» în perioada următoare este să fie dinamic, să funcţioneze eficient şi profesionist,  să se antreneze temeinic pentru a atinge cele mai înalte standarde de performanţă, să cultive în fiecare luptător mândria că face parte din această mare unitate."

 

Moment emoţionant

După rostirea alocuţiunilor, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu a fost invitat să dezvelească busturile celor doi regi daci, Burebista şi Decebal, considerate simboluri de luptă ale diviziei, exemplu al luptei strămoşilor noştri pentru libertate şi neatârnare.  Despre semnificaţia celor două busturi, făcând o scurtă trecere în revistă a evenimentelor importante ale istoriei poporului român,  a vorbit profesorul Oltea Răşcanu Gramaticu, preşedintele Societăţii de Istorie Bârlad.

"Dezvelirea celor două busturi dedicate personalităţilor politico-militare ale strămoşilor noştri geto-daci, operă a sculptorului profesor Sorin Filichi, demonstrează că nu ne uităm identitatea naţională, că suntem mândri de a fi români, dar în acelaşi timp, că suntem mândri de a fi europeni şi că aparţinem aceleiaşi civilizaţii moderne."- a menţionat Oltea Răşcanu Gramaticu.

Ceremonialul oficial a fost încheiat de parada gărzii de onoare şi de un spectacol artistic susţinut pe baza sportivă a unităţii.


    


OLIMPIADA DE VARĂ
A SPORTULUI MILITAR LICEAL
BREAZA, 2008

ziua 1

 

 


 

  Webdesign LTC Dragos Anghelache