PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

PAGINA DE INTRARE Eveniment ACTUALITATE Teatre de operaţii GALERIA FOTO
ISSN 1842-3817
Semnal editorial: A apărut nr. 1 din 2009 al publicaţiei "Revista infanteriei " Craiova: Emisiunea radio "Viaţa oştirii" Timişoara: Emisiunea radio "Uniţi sub tricolor" Misiunea ANA TRAINING continuă
REPORTAJ INTERVIU

  VÂLSAN, TABĂRA VÂNĂTORILOR DE MUNTE

Vânători de munte trăgători la AG-9În perioada 4-13 februarie, militarii Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada" din Curtea de Argeş au executat o tabără de instrucţie la munte, în zona Vâlsan. La capătul satului Brădetu, acolo unde civilizaţia se opreşte, începe muntele, drumul se îngustează, şerpuieşte alături de râul Vâlsan, spre inima munţilor Făgăraşului. Şi atunci când simţi că aerul rece şi dens te ameţeşte, se vede luminişul văii Vâlsanului, se văd cabanele militare ale căror hornuri fumegă în aşteptarea militarilor plecaţi la instrucţie.

Am încredere în capacitatea şi responsabilitatea personalului din Forţele Terestre
Şeful Statului Major al Forţelor TerestreSunt profund onorat să revin în Forţele Terestre după etape în care şi-au pus amprenta comandanţi de o înaltă ţinută profesională şi intelectuală. Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă, alături de întreaga societate căreia îi aparţinem, voi acţiona, prin lucrul în echipă, pentru îndeplinirea obiectivelor planificate şi deliberate, pentru continuarea procesului de modernizare a Forţelor Terestre, conform direcţiilor stabilite de Statul Major General. Forţele Terestre, împreună cu celelalte categorii de forţe, îşi vor menţine şi dezvolta locul şi rolul în actuala dinamică a armatei noastre şi a Alianţei, bazându-se pe o viziune realistă pe termen mediu şi lung.
O VIAŢĂ SUB CUPOLA PARAŞUTEI

Vineri, 3 iulie, şi-a pierdut viaţa, pe aerodromul de la Clinceni, camaradul nostru, maiorul Mugurel Uţă. Dumnezeu nu a mai avut răbdare şi i-a dat aripi de înger pentru a-l aduce la El.

Născut în 1972, Mugurel a crescut cu nostalgia zborului, moştenită de la părinţii săi: tatăl, Gheorghe Uţă, a fost pilot instructor iar mama, Florica Uţă – paraşutist instructor. După terminarea şcolii generale a urmat cursurile Liceului Aeronautic nr. 3 din Bucureşti apoi a devenit student la Institutul Militar de Infanterie şi Chimie "Nicolae Bălcescu", pe care l-a absolvit în anul 1995, cu specialitatea paraşutişti. Întreaga sa carieră şi-a petrecut-o sub voalura paraşutei, ca tânăr locotenent, la unitatea militară de la Titu, ulterior la batalionul de paraşutişti de la Clinceni, ultima funcţie fiind în cadrul Biroului Instruire prin Paraşutare din Statul Major al Forţelor Terestre.

TEHNICĂ MILITARĂ ŞI ARMAMENTE
Muzica Militară a Forţelor Navala Române Arme pentru Forţele Terestre. Anul trecut a fost un an deosebit pentru că au intrat în exploatare la SMFT noi transportoare 8×8, noi autovehicule de transport blindate şi neblindate, un nou spital ROL II...
Premierea elevilor la Alba Iulia Vesta antiglonţ . O dată cu participarea militarilor români la acţiuni în misiunile ONU de menţinere a păcii din Angola, Albania, Bosnia şi Kosovo a apărut necesitatea dotării militarilor cu veste antiglonţ nivel III A, cu plăci ceramice de protecţie balistică nivel IV..
OAMENI SUB ARME
Când tac armele vorbesc muzele
Intervalul dintre două misiuni este ca o lume într-altă lume. Fiecare caută să scape de încordare, muşchii şi mintea se destind iar la suprafaţă apar pasiunile. În acele momente, camarazii noştri, absorbiţi de propriile gesturi, par să uite distanţa ce-i desparte de casă. Atunci când o misiune se încheie şi fiecare dintre noi îşi curăţă arma şi o depune în siguranţă la îndemână, având alături vesta şi casca pregătite dacă situaţia impune, se creează o stare de repaus în care apare o clipă de linişte.

pixr
CULTURĂ
Cercul Militar Curtea de Argeş, casa militarilor
În centrul oraşului Curtea de Argeş, într-un intrând ferit de ochii curioşilor, se află Cercul Militar sau "casa militarilor" - după cum spune Maria Cristina Anghelina, şefa Cercului Militar Curtea de Argeş. Dăruirea pentru locul de muncă a puţinilor angajaţi pe care Cercul Militar îi are face ca o clădire veche de zeci de ani să nu arate asemenea unei cazărmi, ci ca un loc primitor unde militarii să poată intra oricând.
DIN SUMAR
PUBLICAŢII TERITORIALE
Curierul armatei  

"Curierul Armatei"
nr. 12/2009

Un exerciţiu adaptat realităţii Facilităţi medicale la nivel înalt România în tranziţie şi perspectva pe următorii 20 de ani

Orizont militar   "Orizont militar " nr.61/ 2009
Interviu cu comandantul Diviziei 4 Infanterie "Gemina" Teză de doctorat Un subofiţer, compozitor la superlativ Arsenal NATO Salutul copiilor afgani.
In slujba patriei   "În slujba patriei " nr.9/ 2009
Ziua Drapelului Naţional Promoţia cu nr. 70 a CML "Ştefan cel Mare" Examen de foc în poligonul Mălina Concursuri aplicativ-militare de vară
LEGATURI UTILE
Ministerul Apărării   Academia Forţelor Terestre
separator
Statul Major General   Colegiul Militar Liceal "Mihai Viteazul"
separator
Divizia 1 Infanterie "Dacica"   Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir"
separator
Divizia 4 Infanterie "Gemina"   Colegiul Militar Liceal "Ştefan cel Mare"
separatorseparator
SEEBRIG
EXPOMIL
pxv

Geopolitica
Revistă de geografie politică, geopolitică şi geostrategie

Geopolitica
pxv

Fundaţia
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Purtătorul de Biruinţă

Geopolitica
GALERIA FOTO
Batalionul 2 Infanterie - primele misiuni
 
Brigada 2 Vânători de Munte a împlinit 85 de ani. În Primul moment l-a constituit sfinţirea troiţei vânătorilor de munte şi dezvelirea plăcii cu însemnul heraldic al brigăzii, ambele amplasate în faţa clădirii comandamentului marii unităţi.
Batalionul 2 Infanterie - primele misiuni
 
Blindat uşor pentru teatrele de operaţii. În perioada 3-4 iunie, Statul Major al Forţelor Terestre (SMFT) a găzduit un stand de prezentare a vehiculului blindat uşor DINGO 2. Standul a fost vizitat de către şeful SMFT, general-locotenent dr. Teodor Frunzeti şi personal de specialitate de la diferite eşaloane.
Batalionul 2 Infanterie - primele misiuni
 
Dragor de mine pe şasiu de tanc DMT 85 M1. La solicitarea Statului Major al Forţelor Terestre, prin Departamentul pentru Armamente al Ministerului Apărării, Uzina Mecanică Bucureşti a realizat dragorul de mine pe şasiu antitanc DMT 85 M1, cu care să se asigure realizarea sprijinului de geniu a unităţilor.
SPORT ÎN SMFT
A XXXVII-a ediţie a Olimpiadei de Vară a sportului militar liceal. Colegiul Militar Liceal "Mihai Viteazul" din Alba Iulia este gazda celei de a 37-a ediţii a Olimpiadei sportului militar liceal. Desfăşurată sub deviza Consiliului Internaţional al sportului Militar "friendship through sport" (prietenie prin sport), ediţia de acest an a reunit 180 de elevi gata să se întreacă pe parcursul a patru zile de competiţii. Olimpiada de vară a sportului militar liceal reprezintă, prin amploarea şi complexitatea probelor de concurs, cea mai importantă manifestare sportivă din calendarul sportiv al Statului Major al Forţelor Terestre.
SEMNAL EDITORIAL
semnal editorial

A apărut numărul 3 din 2009 al Buletinului Statului Major al Forţelor Terestre. Fişierul PDF poate fi descărcat din arhiva website-ului.

Din cuprins: • Dimensiuni calitative ale carierei ofiţerilor din armata României • Problematica securităţii globale în contextul transformărilor actuale din mediul internaţional • Terorismul: cauzele, scopurile şi motivaţiile acestui fenomen • Procesul Bologna în sistemul de învăţământ din Forţele Terestre.

abonamente Abonamente
arhiva Arhiva RFT
contact Contact RFT
EMISIUNI RADIO TERITORIALE
Webdesign: LTC Dragoş ANGHELACHE