Header image

PUBLICAŢIE EDITATĂ DE
STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE
ISSN 1842-3817

line decor
|
|
|
|
|
|
DESPRE NOI
line decor
 
 
 
 

 
 
POSIBILITĂŢI DE ÎNTREBUINŢARE
A ARMAMENTULUI GREU DE INFANTERIE
ÎN TEATRELE DE OPERAŢII
Locotenent-colonel dr.Vasile VREME

Posibilităţi de întrebuinţare în operaţii de stabilitate şi de sprijin al armamentului greu de infanterie

Întrebuinţarea armamentului greu de infanterie trebuie realizată diferenţiat pentru cele două teatre de operaţii, ţinându-se cont de două aspecte esenţiale. Primul, condiţiile geoclimatice ale zonei, şi cel de-al doilea, condiţiile concrete de ducere a acţiunilor militare (în zone cu o densitate a populaţiei mare, cu centre economice, culturale şi sociale dezvoltate, "Balcanii de Vest" sau zone aride secetoase, cu o populaţie mai puţin densă, cu centre incipiente economice şi culturale).

Întrebuinţarea armamentului greu de infanterie trebuie să se realizeze într-o concepţie unitară, în cooperare cu celelalte genuri de armă pentru realizarea unei eficienţe maxime. Folosirea cu eficienţă a armamentului greu de infanterie este posibilă atunci când aceasta dispune şi de o suficientă cantitate tehnică de cercetare specifică artileriei, precum şi de tehnică de cercetare cu vedere pe timp de noapte, care asigură condiţii foarte bune pentru determinarea, alegerea şi lovirea obiectivelor stabilite, precum şi cercetarea efectelor acţiunilor întreprinse.

Concepţia de întrebuinţare în operaţii de stabilitate şi de sprijin a armamentului greu de infanterie

Utilizarea armamentului greu de infanterie în operaţii de stabilitate şi de sprijin poate avea aceleaşi caracteristici, în funcţie de situaţie, ca în cazul luptei armate, dar aceasta este restricţionată de regulile de angajare (ROE) specifice pentru fiecare teatru de operaţii în parte. Folosirea armamentului greu de infanterie în operaţiile de stabilitate şi de sprijin vizează în mod deosebit protecţia forţelor proprii şi totodată descurajarea adversarului ca factor psihologic şi moral. Aceasta se caracterizează prin folosirea minimului forţei pentru a neutraliza un adversar cu pierderi colaterale cât mai mici, în condiţii de mobilitate ridicată şi răspuns imediat.

Folosirea armamentului greu de infanterie se poate face atunci când regulile de angajare specifică clar când este justificată. Recurgerea la acest tip de armament este mai problematică atunci când se acţionează în zone intens populate, dar poate fi folosit cu succes ca forţă de descurajare în situaţii-limită. Forţele şi mijloacele de asigurare sunt componente-cheie în detectarea şi neutralizarea adversarului, precum şi în evitarea pierderilor colaterale. Este recomandat cu precădere în acţiunile pe timp de noapte pentru executarea misiunilor cu muniţie de iluminare în vederea descoperirii forţelor adversarului, precum şi pentru canalizarea acestuia pe anumite direcţii sau zone de interes. În funcţie de specificul misiunii executate, armamentul greu de infanterie poate fi utilizat conform destinaţiei, cu specificaţia folosirii unor sisteme mai performante de determinare a datelor iniţiale de tragere.

Având în vedere importanţa deosebită a sistemelor mobile de artilerie în teatrele de operaţii, se impune o preocupare mai mare în achiziţionarea de material autopropulsat, ţinând cont de executarea unor manevre de material rapide, oportune şi pe întreaga adâncime a dispozitivului. Realizarea acestora trebuie să asigure o flexibilitate mult mai mare, ţinându-se cont de condiţiile concrete şi de misiunile impuse sau primite. Mascarea elementelor de dispozitiv trebuie să constituie o preocupare permanentă a tuturor comandanţilor.

 

    


DESCĂRCARE CA FIŞIER PDF FIŞIER TEXT PENTRU IMPRIMANTĂ
Posibilităţi de întrebuinţare a armamentului greu de infanterie în teatrele de operaţii din Orientul Mijlociu şi Balcanii de Vest

 

Riscuri CBRN în teatrele de operaţii

 

 

 


 
  Webdesign LTC Dragos Anghelache