PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

rft
smft
ISSN 1842-3817
Acasa Eveniment Stop-cadru in Fortele Terestre Teatre de operatii Oameni sub arme Alma mater Traditii militare si cultura Tehnica militara si armamente Sport in fortele terestre Galeria foto Mass-media teritoriala Contact RFT Arhiva RFT
ISSN 1842-3817 Biblioteca virtuală Semnal editorial Newsletter

BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAREA CONFLAGRAŢIE A SECOLULUI XX

Fişier PDF » Marea conflagraţie a seculului XX
pdf Click pe imagine pentru a descărca fişierul pdf

Despre cel de Al Doilea Război Mondial s-au scris până în prezent mii şi mii de tomuri, în toate limbile ţărilor participante la această mare conflagraţie a secolului XX.

Broşura prezentă se vrea a prezenta, acum, la cei 65 de ani de la încheierea acestui pustiitor flagel, generat de oameni, într-un mod concis, preliminariile care au dus la declanşarea războiului şi locul acestora în economia generală a marii conflagraţii, dar şi principalele măsuri politico-militare care au dus la închegarea coaliţiei statelor antihitleriste.

În lucrare principalele acţiuni militare sunt grupate, cronologic vorbind, în trei perioade distincte. Prima perioadă cuprinde acţiunile forţelor germane din momentul declanşării războiului, 1 septembrie 1939 şi până la începutul anului 1943, perioadă în care forţele agresoare s-au găsit într-o continuă ofensivă. Cea de-a doua perioadă cuprinde acţiunile desfăşurate în cursul anului 1943 şi până în cea de-a doua jumătate a anului 1944, marcată de operaţia de debarcare din Normandia. Este perioada marii cotituri în desfăşurarea Războiului Doi Mondial, când forţele coaliţiei antihitleriste au smuls definitiv iniţiativa strategică pe toate teatrele de operaţii militare. Cea de a treia perioadă cuprinde acţiunile din anii 1944-1945 până la încheierea războiului la 9 mai 1945 pe teatrele de operaţii europene, respectiv 2 septembrie 1945, când a avut loc capitularea necondiţionată a Japoniei.

Ne-am angajat la acest demers pentru a oferi cititorilor o sinteză, un compendiu privind acest conflict mondial, dat fiind că timpul cititorului dornic de a afla ce a însemnat cel de Al Doilea Război Mondial este în zilele noastre limitat.

Sigur, nu avem pretenţia de a fi spus totul despre această mare conflagraţie, dar considerăm că broşura conţine ceea ce a fost esenţial în pregătirea şi desfăşurarea Războiului Doi Mondial.

Lucrarea este structurată pe patru capitole: "Preliminarii ale izbucnirii celui de Al Doilea Război Mondia", "Prima perioadă a războiului", "Cea de-a doua perioadă a războiului", "Cea de-a treia perioadă a războiului". Acţiunile militare din timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale sunt ilustrate în 25 de planşe, iar cartea are 134 pagini în format 125x205 mm.

sus

URMARESTE-NE ŞI COMENTEAZĂ
Follow Me on Pinterest

 

pxtr pxtr

Webdesign: Dragoş ANGHELACHE