PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

rft
smft
ISSN 1842-3817
Acasa Eveniment Stop-cadru in Fortele Terestre Teatre de operatii Oameni sub arme Alma mater Traditii militare si cultura Tehnica militara si armamente Sport in fortele terestre Galeria foto Mass-media teritoriala Contact RFT Arhiva RFT
Revista forţelor terestre Biblioteca virtuală Semnal editorial Newsletter

SEMNAL EDITORIAL

MARINA ROMÂNĂ, NR. 2 (153) 2012

 

150 de ani de existenta a artileriei

 

Am primit la redacţie numărul 2 din acest an al publicaţiei "Marina Română" editată de Grupul Mass-Media al Forţelor Navale. În cele 87 de pagini ale sale, publicaţia ne propune o nouă incursiune în cotidianul Forţelor Navale Române.

 

Editorialul din acest număr este semnat de comandantul Flotei, contraamiral de flotilă dr. Alexandru Mâşu. Aşa cum este de aşteptat, domnul contraamiral ne face o radiografie a Flotei, principala mare unitate a Forţelor Navale, şi, în acelaşi timp, ne prezintă şi principalele obiective care stau în faţa acesteia. Am reţinut următorul paragraf nu fiindcă se află la începutul editorialului, ci pentru ineditul său, întrucât "se află în acest an în faţa unei noi provocări: pregătirea, în premieră, a unei fregate cu elicopterul din organică ambarcat, pentru participarea la misiunea antipiraterie «ATALANTA» în Golful Aden, sub comanda EUNAVFOR. Este o provocare, pe cât de uşor de cuprins într-o frază, pe atât de complexă şi cu implicaţii operaţionale şi de asigurare multiple".

Ca de obicei, rubrica "Ştiri din flotă" ne pune la curent cu evenimentele derulate între cele două apariţii ale revistei şi ajungem la "Agenda internaţională", unde ni se prezintă ce s-a discutat la reuniunea Comitetului Comandanţilor Marinelor Militare din Marea Neagră, dar şi la Reuniunea Comitetului Comandanţilor Marinelor Militare din Europa 2012. Într-un articol semnat de Bogdan Dinu aflăm despre Eursia Partenership Dive 2012, caracterizat de autor ca fiind "confirmarea unei colaborări şi a unui parteneriat de excepţie". La acest exerciţiu au participat peste 110 scafandri militari din şase ţări – Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, România, Ucraina şi Statele Unite ale Americii  – s-au antrenat în comun timp de două săptămâni în Marea Neagră, la Constanţa. Exerciţiul multinaţional a fost organizat şi condus de Statele Unite şi s-a desfăşurat între 28 mai şi 8 iunie la Constanţa, la Centrul de Scafandri, şi în raioanele de scufundare de pe litoral din Marea Neagră. Potrivit autorului, la exerciţiu au participat: nava americană de salvare şi recuperare USNS Grasp (T-ARS 51), vedetele militare de intervenţie cu scafandri "Saturn" şi "Venus", ambarcaţiunile rapide "Fulgerul" 1 şi 2.

Despre activităţile desfăşurate în cadrul Grupului de Cooperare Navală din Marea Neagră – BLACKSEAFOR aflăm pe parcursul a patru pagini, după care Ovidiu Bocioacă ne propune un "voiaj" de două zile la bordul fregatei "Mărăşeşti", într-un reportaj bogat ilustrat cu imagini de excepţie. Tot la capitolul "Instrucţie" semnalăm articolele: "Instrucţie pe nava-şcoală «Constanţa»", "Iniţierea în profesia de scafandru", "Acasă la infanteriştii marini. În iureşul tragerilor din poligonul Babadag",  "EXAF şi tragerile «de primăvară» ale Serviciului Fluvial", "Trageri cu calibre mari în poligonul temporar Capu Midia" şi "Vectorul 2012", un exerciţiu de antrenament pe mare, cu trageri de luptă şi lansări de torpile.

Alte rubrici din paginile revistei sunt: "Resurse", "Psihologie navală", "Alma mater", "Şcoala alt fel în Forţele Navale", "Aniversările Marinei", "Veteranii Marinei", "Istorie navală".

Revista poate fi citită şi descărcată accesând website-ul Forţelor Navale Române: http://www.navy.ro/media/rmr/index.html

 

 

sus

 

 

pxtr
pxtr
Webdesign: Dragoş ANGHELACHE