PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

rft
smft
ISSN 1842-3817
Acasa Eveniment Stop-cadru in Fortele Terestre Teatre de operatii Oameni sub arme Alma mater Traditii militare si cultura Tehnica militara si armamente Sport in fortele terestre Galeria foto Mass-media teritoriala Contact RFT Arhiva RFT
Revista forţelor terestre Biblioteca virtuală Semnal editorial Newsletter

SEMNAL EDITORIAL

ULTIMUL ZBOR CU SOŢII CEAUŞESCU

Graţiela MIHĂIESCU

 

10 » Traiectorii  şi destine. Batalionul 612 Artilerie Antitanc "Maramureş"

 

 

Sala de şedinţe a Colegiului Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" a găzduit lansarea volumului "Ultimul zbor cu soţii Ceauşescu" al comandorului (r) Alexandru Popa, absolvent al liceului militar de la Breaza.

 

Suntem bucuroşi şi onoraţi să anunţăm lansarea unui nou volum captivant, "Ultimul zbor cu soţii Ceauşescu", al cărui autor, comandor (r) Alexandru Popa, absolvent al Colegiului Militar Liceal "Dimitrie Cantemir", descrie în premieră momente importante din perioada evenimentelor din Decembrie 1989. De asemenea, domnia sa prezintă amintirile reale şi nealterate din viaţa şi devenirea unui pilot militar. "În perioada 1968-1972 am urmat «cu sârg» cursurile Liceului Militar <Dimitrie Cantemir> din Breaza, fiind prima promoţie care a dat examen de admitere după terminarea clasei a VIII-a , deci prima promoţie care «a mâncat pe pâine», începând de la 15 ani, patru ani de instrucţie, pregătire teoretică şi pregătire militară". Unele trăiri din perioada adolescenţei, precum şi alte evenimente, unele istorice, prin care a trecut autorul în cariera de pilot, sunt aşezate în această carte.

Gazda lansării a fost Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir", instituţie prestigioasă de învăţământ preuniversitar a Armatei României, care oferă şansa fiecărui tânăr de a atinge propria excelenţă, într-un mediu stimulativ.

Întâlnirea a avut loc în Sala de şedinţe a colegiului, unde, autorul a oferit explicaţii şi detalii inedite în faţa unui public numeros, alcătuit din elevi, foşti şi actuali profesori şi ofiţeri ai instituţiei.

"Opera comandorului Alexandru Popa impresionează prin două trăsături fundamentale: tensiunea dramatică, generată de evenimentele trăite, şi umorul specific ardelenesc. Evenimentele sunt de aşa natură, încât te ţin cu sufletul la gură pe tot parcursul povestirii, făcându-te să uiţi că e vorba de realitate şi dând sentimentul că ai în faţă o operă literară. Dramatismul care implică autenticitatea trăirii, o anecdotică de mare rafinament şi o prezenţă în trăirea lucidă a evenimentelor sunt trăsăturile cărţii «Ultimul zbor cu soţii Ceauşescu»" - ne-a mărturisit doamna prof. Elena Giurgincă.

Cartea, din care autorul ne-a  citit câteva fragmente, are darul de a incita cititorul, dezvăluindu-i momente şi întâmplări semnificative din viaţa comandorului (r) Alexandru Popa: "Acolo, sus în cer, eşti numai tu şi avionul sau elicopterul. Trăirile sufleteşti sunt uluitoare, indescriptibile, de neuitat. Toată lumea se uită la tine şi totuşi nu te vede nimeni. Tu te uiţi la toată lumea şi totuşi nu vezi pe nimeni… Într-un cuvânt, zbor înseamnă plăcere, dar şi multă muncă, dăruire, transpiraţie, dârzenie şi se aseamănă cu două genuri ale literaturii: poezie romanţată şi dramă".

Volumul este scris într-un limbaj accesibil, prezentând interes pentru cititorii de toate vârstele. "Am fost obişnuit să scriu pe cerul Patriei cu avionul, nu să scriu cu creionul pe o coală de hârtie" - a spus autorul.

La final, pentru pasiunea şi profesionalismul aşezate la temelia întregii vieţi profesionale şi pentru însufleţirea prin care contribuie la creşterea prestigiului naţional al Colegiului Militar Liceal "Dimitrie Cantemir", domnul comandor (r) Alexandru Popa a primit din partea comandantului instituţiei o Diplomă de excelenţă.

 

sus

 

 

URMARESTE-NE ŞI COMENTEAZĂ
Follow Me on Pinterest

pxtr pxtr
pxv
GALERIE FOTO LANSARE
FOTO:
GRAŢIELA MIHĂESCU
Webdesign: Dragoş ANGHELACHE