PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

rft
smft
ISSN 1842-3817
Acasa Eveniment Stop-cadru in Fortele Terestre Teatre de operatii Oameni sub arme Alma mater Traditii militare si cultura Tehnica militara si armamente Sport in fortele terestre Galeria foto Mass-media teritoriala Contact RFT Arhiva RFT
Revista forţelor terestre Biblioteca virtuală Semnal editorial Newsletter

 

BRIGADA 15 MECANIZATĂ "PODU ÎNALT"
A ÎMPLINIT 135 DE ANI

Locotenent-colonel Eduard BORHAN

Comandantul Diviziei 2 Infanterie "Getica", general de brigadă dr. Nicolae Ciucă, decorează Drapelul de luptă al Brigăzii 15 Mecanizată "Podu Înalt"
imaginea originala sgst click pentru dimensiunea originală
Foto: Eduard Borhan

Vineri, 6 ianuarie, a avut loc la Iaşi, în prezenţa ministrului apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, sărbătorirea a 135 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt”, continuatoarea tradiţiilor militare glorioase ale Regimentului 15 "Războieni”. Manifestările dedicate acestei zile aniversare au început încă din luna iulie a anului trecut, atunci când militarii brigăzii au organizat şi au participat, în localitatea Băcăuani din judeţul Vaslui, la un ceremonial militar şi religios cuprins în calendarul manifestărilor comemorative dedicate memoriei domnitorului Ştefan cel Mare. De-a lungul timpului, unitatea a primit denumiri onorifice legate de marile bătălii purtate de domnitorul moldovean la Războieni şi Podu Înalt.

Palatul Oştirii din Copou, sediul comandamentului Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt”  şi unul dintre monumentele istorice ale Iaşiului, a fost gazda sărbătoririi a 135 de ani de la înfiinţarea marii unităţi, un eveniment deosebit din viaţa militarilor, demni urmaşi ai dorobanţilor din Regimentul 15 "Războieni”. Înfiinţată la 1 ianuarie 1877, pentru a participa la Războiul de Independenţă, marea unitate ieşeană are un loc binemeritat în tradiţia militară a poporului român.

La ceremonialul desfăşurat cu ocazia aniversării au participat ministrul apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, generali şi ofiţeri din structurile centrale ale ministerului şi ale categoriilor de forţe ale armatei, comandanţi de unităţi şi mari unităţi militare, cadre militare active şi în rezervă, veterani de război, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale. Înaltpreasfinţia Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a adresat un cuvânt duhovnicesc participanţilor la activitate.

Comandantul Brigăzii 15 Mecanizată "Podu Înalt" împreună cu militarii din comandamentul marii unităţi
imaginea originala sgst click pentru dimensiunea originală
Foto:
Eduard Borhan

În discursul rostit cu acest prilej, ministrul apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, a vorbit despre semnificaţia acestei aniversări importante, atât pentru militarii ieşeni, cât şi pentru Armata Română: "Sunt deosebit de onorat să fiu alături de dumneavoastră, personalul militar şi civil care încadrează Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt, pentru a sărbători împreună împlinirea celor 135 de ani de la înfiinţarea acestei mari unităţi. Este o zi importantă pentru istoria Armatei Române şi pentru fiecare patriot român. Este ziua în care trebuie să vorbim despre cei care au onorat, prin curaj şi sacrificii, drapelul de luptă şi care trebuie omagiaţi astăzi. Ca ministru al Apărării şi ca militar, sunt mândru să vorbesc, în faţa dumneavoastră, despre faptele de vitejie ale celor care au îmbrăcat cu demnitate uniforma militară."

"Vă privesc şi văd în formaţie oameni curajoşi, patrioţi adevăraţi, militari mândri de moştenirea de excepţie a dorobanţilor ieşeni, transmisă din generaţie în generaţie, până astăzi” - a spus ministrul apărării naţionale. "Această mare unitate este continuatoarea unei unităţi de legendă a Armatei României, Regimentul 15 Dorobanţi, ai cărui ostaşi s-au acoperit de glorie, în slujba naţiunii, în toate marile confruntări şi războaie ale naţiunii române, începând cu Războiul de Independenţă."

Ministrul apărării naţionale, şeful Statului Major General, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, invitaţi din eşaloanele superioare şi reprezentanţi ai administraţiei locale
imaginea originala sgst click pentru dimensiunea originală
Foto:
Eduard Borhan

"Astăzi, când se împlinesc 135 de ani de la înfiinţarea marii unităţi, aducem omagiul nostru înaintaşilor şi suntem onoraţi să ducem mai departe, cu mândrie, demnitate şi determinare, idealurile strămoşilor noştri. Apreciez şi preţuiesc competenţa, pasiunea şi modul eficient în care aţi acţionat în ultimii ani în toate misiunile primite, în ţară şi în străinătate, precum şi succesele pe care le-aţi obţinut în cadrul exerciţiilor, tragerilor de luptă, de instrucţie, activităţi care au confirmat înaltul profesionalism şi modul exemplar în care înţelegeţi să vă faceţi datoria şi să respectaţi jurământul militar”- a punctat ministrul apărării naţionale aptitudinile şi calităţile militarilor Brigăzii 15 Mecanizată "Podu Înalt”.

"Mai mult, activitatea dumneavoastră este bine cunoscută şi din misiunile de intervenţie executate pe timpul inundaţiilor care au lovit Moldova în ultimii ani. Prin acţiunile curajoase de salvare şi de sprijin a populaţiei afectate, detaşamentele brigăzii au redat românilor speranţa şi încrederea că Armata este, de fiecare dată, prin fapte, alături de cei care sunt în suferinţă, punând umărul pentru depăşirea şi rezolvarea situaţiilor dificile” - a arătat ministrul Oprea sprijinul acordat de armată populaţiei lovită de stihiile naturii.

În încheierea discursului său, ministrul apărării naţionale i-a felicitat pe militarii ieşeni şi i-a îndemnat să privească cu speranţă spre viitor şi să fie în continuare componenţi de marcă ai Armatei Române:  "Acum, la începutul anului 2012, echipa pe care o formaţi îndeplineşte condiţiile şi exigenţele impuse de misiunile de mare răspundere care vă sunt încredinţate. Priviţi cu speranţă către viitor şi păstraţi întotdeauna în minte faptul că aveţi o valoroasă tradiţie militară, care vă obligă la performanţă. Aveţi datoria de fi şi în continuare la înălţimea comunităţii din care faceţi parte, membri emblematici ai societăţii ieşene. În această zi, atât de importantă pentru dumneavoastră, vă felicit şi vă urez multă sănătate, putere de muncă, împliniri şi bucurii alături de toţi cei dragi dumneavoastră!  Am încredere că veţi fi în continuare aceiaşi demni urmaşi ai dorobanţilor şi că veţi onora în continuare numele acestei unităţi de elită a Armatei Române, care a participat, nemijlocit, la foarte multe momente importante ale istoriei noastre. Aşa să ne ajute Dumnezeu!"

Au fost acordate diplome, medalii şi plachete foştilor comandanţi ai unităţii, precum şi cadrelor militare în rezervă ce au lucrat în unitate de-a lungul timpului
imaginea originala sgst click pentru dimensiunea originală
Foto:
Eduard Borhan

Comandantul Brigăzii 15 Mecanizate, general de brigadă Vasile Roman, a specificat în cuvântul său:  "Istoria celor 135 de ani de vieţuire a militarilor din Regimentul 15 «Războieni» este marcată de înălţătoare gesturi de sacrificiu neprecupeţit pentru asigurarea continuităţii ţării româneşti şi a poporului român. În toţi aceşti ani am fost permanent în slujba patriei şi a cetăţenilor, am fost sprijin la nevoie pentru populaţie şi administraţia locală. Ne place să credem că urbea Iaşiului ne percepe ca oameni pe care te poţi baza – oricând şi oriunde. Am învăţat că faptele şi nu vorbele trebuie să fie caracteristica noastră şi asta facem – FAPTE. La mulţi ani Brigăzii 15 Mecanizate «Podu Înalt»!".

La finalul activităţii, militarii ieşeni au defilat prin faţa distinşilor oaspeţi pe acordurile muzicii militare a garnizoanei Iaşi, ce a interpretat în primă audiţie, marşul Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt".

Cu ocazia sărbătoririi celor 135 de ani de tradiţie militară, drapelul de luptă al marii unităţi a fost decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre. A urmat dezvelirea unei plăci aniversare pe care stă scris: De-o seamă cu independenţa ţării, 1 ianuarie 1877 - 1 ianuarie 2012. Militarii marii unităţi au fost recompensaţi cu medalii, plachete şi diplome pentru modul profesionist în care şi-au desfăşurat activitatea.

Cu acelaşi prilej aniversar au fost acordate diplome, medalii şi plachete foştilor comandanţi ai unităţii, precum şi cadrelor militare în rezervă ce au lucrat în regiment de-a lungul timpului. A avut loc prezentarea expoziţiei de fotografii "Instantanee militare” şi lansarea volumului de poezii "Vibraţii eterne” scris de colonelul (r.) Liviu Zanfirescu, fost militar al regimentului. Un moment aparte pentru militarii ieşeni a fost apariţia cărţii  "De-o vârstă cu Independenţa ţării, de la Regimentul 15 «Războieni» la Brigada 15 Mecanizată «Podu Înalt»”, scrisă de colonelul (r.) profesor universitar dr. Petre Otu, fost ofiţer al marii unităţi ieşene, şi apărută sub egida Institutului de Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară.

 

 

sus

pxtr pxtr
pxtr
 MASS-MEDIA
 Publicaţii
CURIERUL ARMATEI   ORIZONT MILITAR   ÎN SLUJBA PATRIEI
 
pxtr
 MASS-MEDIA    
 Emisiuni radio teritoriale
CRAIOVA   CLUJ
     
IASI   TIMISOARA
     
pxtr pxtr
 FUNDAŢIA "SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE,
 PURTĂTORUL DE BIRUINŢI"
 FUNDATIA SF. GHEORGHE
pxtr

 

Webdesign: Dragoş ANGHELACHE