PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

rft
smft
ISSN 1842-3817
Acasa Eveniment Stop-cadru in Fortele Terestre Teatre de operatii Oameni sub arme Alma mater Traditii militare si cultura Tehnica militara si armamente Sport in fortele terestre Galeria foto Mass-media teritoriala Contact RFT Arhiva RFT
Publicat pe 24 martie 2015

 

VETERAN DE RĂZBOI, ÎN MIJLOCUL MILITARILOR BĂNĂŢENI

Maior Sorin HOMEAG

VETERAN DE RĂZBOI, ÎN MIJLOCUL MILITARILOR BĂNĂŢENI

Colonel (în retragere) Constantin Lupaşcu în mijlocul militarilor din Brigada 18 Infanterie "Banat"

imaginea originala sgst dimensiunea originală

Foto: Cosmin Vlaston

Vineri, 20 martie 2015, la Cercul Militar Timişoara, în prezenţa comandantului Brigăzii 18 Infanterie "Banat”, colonel Cristian Dinulică, militarii comandamentului au avut onoarea de a-l avea în mijlocul lor pe distinsul veteran de război colonel (în retragere) Constantin Lupaşcu, născut pe 22 ianuare 1920, la Cernăuţi.

Inginer de meserie, în anul 1938, acesta a început studiile Facultăţii de Construcţii din cadrul Politehnicii de la Cernăuţi, pe care în anul 1942 le-a finalizat la Bucureşti.

La scurt timp după absolvire, având gradul de sergent-major, a fost înrolat în cadrul Regimentului 54 Pionieri din Cernăuţi. Aici a luptat timp de şase luni, apoi marea unitate din care făcea parte a fost direcţionată spre Odessa, ulterior către Stalingrad. A traversat Nistrul la Orhei, unde a şi căzut prizonier de război, fiind împuşcat în piciorul stâng.

VETERAN DE RĂZBOI, ÎN MIJLOCUL MILITARILOR BĂNĂŢENI
Recunoştinţă şi preţuire faţă de colonelul (în retragere) Constantin Lupaşcu
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto:
Cosmin Vlaston

Din Orhei a fost dislocat în lagărul de prizonieri de la Izum, iar după trei luni în lagărul de la Omsk, situat la poalele munţilor Ural. După alte trei luni a fost îmbarcat şi transferat în lagărul de la Marea Kara, apoi în lagărul de la Oceanul Înghetat, "..unde, spre norocul meu, am stat doar două luni, dar le-am stat îmbrăcat în permanenţă, cu o căciulă improvizată, cu aceiaşi bocanci, îngheţându-mi picioarele până la genunchi.”

Ulterior a fost dus în cel mai mare lagăr, situat în Dombas, unde a fost prizonier de război timp de şase luni. De aici, în anul 1945 a fost eliberat şi adus la Iaşi, primit fiind alături de ceilalţi colegi ai săi de către oficialităţile ieşene, la Catedrala Mitropolitană. Aici li s-a oferit o masă festivă, de care mulţi dintre ei nu credeau vreodată că o să mai aibă parte.

Distinsul colonel (retragere) – veteran de război Constantin Lupaşcu, după ce le-a povestit militarilor bănăţeni despre ce a însemnat războiul şi statutul de prizonier de război, le-a mulţumit, în aplauzele acestora, pentru întâlnirea foarte emoţionantă.

Militarii Brigăzii 18 Infanterie "Banat", în semn de recunoştinţă şi preţuire i-au oferit, pentru o perioadă de timp, masa de prânz la popota garnizoanei, precum şi diferite atenţii şi o diplomă de excelenţă.

 

sus

URMARESTE-NE ŞI COMENTEAZĂ
Follow Me on Pinterest

pxtr pxtr
pxtr
 MASS-MEDIA
 Publicaţii
CURIERUL ARMATEI   ORIZONT MILITAR   ÎN SLUJBA PATRIEI
 
pxtr pxtr pxtr
 FUNDAŢIA "SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE, PURTĂTORUL DE BIRUINŢĂ"
 FUNDATIA SF. GHEORGHE
pxtr

 

Webdesign: Dragoş ANGHELACHE