PUBLICAŢIE EDITATĂ DE STATUL MAJOR AL FORŢELOR TERESTRE

rft
smft
ISSN 1842-3817
Acasa Eveniment Stop-cadru in Fortele Terestre Teatre de operatii Oameni sub arme Alma mater Traditii militare si cultura Tehnica militara si armamente Sport in fortele terestre Galeria foto Mass-media teritoriala Contact RFT Arhiva RFT
Publicat pe 12 martie 2015

 

FONDURI PENTRU TEHNOLOGII CU DUBLĂ UTILIZARE

Fruntaş Cristian LENGA

FONDURI PENTRU TEHNOLOGII CU DUBLĂ UTILIZARE
Întâlnire de lucru la ROMTEHNICA pe tema accesării fondurilor structurale nerabursabile pentru tehnologii cu dublă utilizare
imaginea originala sgst dimensiunea originală
Foto: Cristian Lenga
pxv
GALERIA FOTO
 

Joi, 12 martie, la sediul C.N. Romtehnica S.A. s-a desfăşurat o întâlnire de lucru având ca subiect accesarea fondurilor structurale nerabursabile pentru tehnologii cu dublă utilizare, în urma cererii de proiecte de acest tip înaintată de Agenţia Europeană pentru Apărare (EDA – European Defense Agency).

Atelierul de lucru, organizat de Departamentul pentru armamente (DPA) al Ministerului Apărării Naţionale, a avut ca scop identificarea unor posibilităţi de accesare a fondurilor europene, în special pentru proiectele cu dublă utilizare (militară şi civilă). De asemenea, s-au stabilit procedura pentru accesarea acestor fonduri, elementele de interes pentru structurile din sistemul naţional de apărare şi găsirea unei soluţii care să răspundă solicitării EDA de a prezenta mai multe proiecte până în luna mai. "Pentru noi este un obiectiv esenţial, o misiune, să avem un proiect de succes care va fi agreat de Agenţia Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. Totodată, DPA şi-a asumat rolul de catalizator al subiectului şi al energiilor pentru accesarea fondurilor europene şi încercăm, în special în zona cercetării ştiinţifice, să generăm proiecte care să primească finanţare" - a spus locţiitorul şefului Departamentului pentru armamente, general-maior ing. Cătălin-Adrian Moraru.

Pe parcursul dezbaterilor, specialiştii prezenţi au propus trei etape de lucru. Prima ar fi aceea de a purta o discuţie la nivelul structurilor din sistemul naţional de apărare. Identificarea unor proiecte dintr-o listă de 22 de domenii definite de Uniunea Europeană ar fi cea de-a doua etapă, iar în cea de a treia se va încerca validarea principiilor şi valorii acestora din punct de vedere al eligibilităţii.

"Având în vedere interesul acordat acestui atelier de lucru, sunt convins că o să identificăm proiecte valoroase şi succesul unui astfel de demers va reprezenta o soluţie care se poate multiplica în viitor" - a mai spus locţiitorul şefului DPA.

La lucrările atelierului au mai participat secretarul general adjunct al MApN, Sorin-Serioja Chivu, specialişti din cadrul DPA, ai Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, Academiei Tehnice Militare, Direcţiei Medicale, ai categoriilor de forţe ale Armatei României, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, şi ai industriei naţionale de apărare.

 

sus

URMARESTE-NE ŞI COMENTEAZĂ
Follow Me on Pinterest

pxtr pxtr
pxtr
 MASS-MEDIA
 Publicaţii
CURIERUL ARMATEI   ORIZONT MILITAR   ÎN SLUJBA PATRIEI
 
pxtr pxtr
 FUNDAŢIA "SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE, PURTĂTORUL DE BIRUINŢĂ"
 FUNDATIA SF. GHEORGHE
pxtr

 

Webdesign: Dragoş ANGHELACHE